Ciorbă de cartofi cu ciuperci și smântână vegetală

Ingrediente ciorbă

  • 1 kg ciuperci proaspete (champignon sau pleurotus)
  • 1 kg cartofi tăiați cubulețe
  • 2 morcovi tăiați rondele/cubulețe
  • 1/2 țelină rădăcină cubulețe
  • 1/2 păstârnac cubulețe
  • 1 ceapă tăiată mărunt
  • 2 rosii tăiate felii (dacă e iarnă se poate folosi 100 ml bulion sau pastă de roșii)
  • 1 ardei mic tăiat mărunt
  • frunzele de la 1 legătură pătrunjel tocate
  • ulei de măsline extravirgin
  • condimente: sare, 1/2 lgț piper, 1 lgț boia dulce

Ingrediente smântână 

  • 1 mână semințe de floarea soarelui hidratate câteva ore în apă și scurse de apa în care au stat
  • 1 lg zeama proaspată de lămâie
  • 1/2 cană apă
  • 1 vf cuțit sare

    *sau smântână de gătit cumpărată

Mod de preparare

1. Ciupercile se spală, se curață, se taie felii.

2. Legumele rădăcinoase (mai puțin cartoful, ciupercile și pătrunjelul) se taie și se călesc 5-10 min într-o cană de apă cu 2 linguri de ulei.

Se adaugă boia dulce.

3. Se completează cu apă și se lasă la fiert.
Dacă folosiți bulion nu roșii proaspete acesta se adaugă tot acum.

4. Când sunt aproape fierte se adaugă cartofii cubulețe și ciupercile și se mai lasă la fiert 5-10 min.

5. Când toate legumele sunt fierte se oprește focul.
Se adaugă pătrunjelul mărunțit, iar dacă considerați necesar se mai poate completa cu ulei de măsline.

Se pune capacul la oală și se lasă să stea 5 min înainte de a servi.

6. Se prepară smântâna vegetală amestecând la blender toate ingredientele. 

7. Se servește cu smântâna și se decorează cu frunze de pătrunjel tocat.

Sursa rețetă Da voi ce mâncați, Alexandră?