Negresă cu sfeclă roșie și cremă de banane

Timp de preparare: 30 de minute

Număr de porții: 6-8

Ingrediente:

  • pentru partea uscată:
    • 420 g faină tip 650
    • 240 g zahăr brut sau cocos
    • 100 g cacao
    • 25 g semințe de chia măcinate
    • 20 g praf de copt
    • 2 lingurițe bicarbonat de sodiu
    • pentru partea umedă:
    • 400 g piure de sfeclă roșie
    • 2 banane mari
    • 130 g ulei de floarea soarelui
    • 100 g lapte vegetal
  • pentru cremă:
    • 3 banane
    • 50 g caju
    • 50 g curmale
    • 3 linguri cacao
    • extract de vanilie

Instrucțiuni:

  1. Primul lucru ce trebuie făcut este să punem apă fierbinte peste cele 50 g de caju. Cat timp preparăm prajitura, caju-ul se va hidrata.
  2. Pentru blat trebuie să obținem piureul de sfeclă roșie. Eu am "trișat" un pic și am cumpărat din Lidl un pachet cu sfeclă roșie fiartă și ambalată. Astfel de pachete se găsesc în multe magazine. Dacă doriți să porniți de la sfecla crudă, spălați bine câteva sfecle, curățați-le de coajă, tăiți-le cuburi și puneți-le la fiert în apă, cât să le acopere. Atunci când sunt suficient de moi, opriți focul și aruncați apa. Sfecla bine fiartă se transformă în piure cu un blender sau cu un robot de bucătărie.
  3. Într-un bol separat am amestecat ingredientele pentru partea uscată a prajiturii. În blenderul cu piure de sfeclă adăugăm și restul ingredientelor pentru partea umedă, mărunțim și omogenizam bine totul. Punem ingredientele umede în bol, peste cele uscate și amestecăm bine.
  4. Amestecul rezultat îl întindem într-o tavă de 25x35 cm tapetată cu hârtie de copt și lăsăm în cuptorul încins la 180 grade, aproximativ 20 de minute. Prajitura este genul moale și umed chiar și atunci când este coaptă. O lăsăm la răcit și ne apucăm să preparăm crema de deasupra.
  5. Pentru cremă, într-un blender se adaugă toate ingredientele, inclusiv caju-ul hidratat. În foarte scurt timp vom obține o cremă fină și delicioasă, pe care o vom întinde peste prăjitura bine răcită. La servire putem orna cu fructe.